CBSE Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions | Class 10 Computer Chapter 1 Important Question Answer

CBSE Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions | Class 10 Computer Chapter 1 Important Question Answer

CBSE Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions | Class 10 Computer Chapter 1 Important Question Answer

Are Looking for CBSE Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions Answers?

If Yes, Then you are at right place.

In this article, I will tell you CBSE Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions Answers. These Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions Answers are very important for your exam because these types of questions and answers are coming in the exam. So it is very necessary for you to learn these Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions. Read this article carefully so you will understand the question answers of class 10 it chapter 1 communication skills.

Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions Answers
Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions Answers

Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions

Very Short Question & Answers

1. Define communication.

Ans. Communication refers to the process of exchanging thoughts, facts, and ideas between two or more individuals by means of verbal and non-verbal language.

2. What are the types of verbal communication?

Ans. Oral communication and written Communication.

3. Define the term decoding in context to the communication cycle.

Ans. Decoding is the process of deciphering the received message and understanding its intended meaning.

4. Define non-verbal communication.

Ans. Non-verbal communication involves various signs or facial expressions used to convey a message.

5. What is the meaning of verbal communication?

Ans. Verbal communication takes place with the help of sounds words and language.

Short Answer Questions

1. What are the various modes of communication?

Ans. There are three modes of communication:

  • Verbal
  • Non-verbal
  • Visual

2. What do you mean by formal communication?

Ans. In this type of communication, the communication channel is already defined. All corporate communications are examples of formal communication. They can be both oral and written. This type of communication involves conferences, meetings, formal letters, electronic mail, etc.

3. What do you mean by visual communication?

Ans. It is a method of communication where ideas and information can be read or seen by the recipient. This type of communication can be viewed with the help of visual aids.

4. What is written feedback?

Ans. After the completion of a specific task, written feedback Is provided. Such kind of feedback is provided by the teacher. The teacher evaluates the student’s worksheet and feedback is given based on the performance.

5. What is informal communication?

Ans. Informal communication, the communication chat is not predefined, which implies that the communication Stretches in all directions. It is also called grapevine communication.

6. What are the factors that affect effective communication?

Ans. Various factors that affect effective communication

  • Stereotyping
  • Halo Effect

7. List down the 7Cs of effective communication

Ans. The 7Cs of effective communication are:-

  • Clarity
  • Completeness
  • Conciseness
  • Consideration
  • Correctness
  • Concreteness
  • Courtesy

8. Define measures to overcome barriers to effective communication. 

Ans. Some measures to overcome communication barriers are defined as follows:

  • Reduce or eliminate distractions. 
  • Try to assess the needs of the receiver. 
  • Hone your active listening skills. 
  • Soften your tone and language. 
  • Encourage feedback.

9. Explain four types of sentences in English.

Ans. Sentences are of various types. Some of them are as follows:

  • Declarative Sentence: A declarative sentence makes a statement that ends with a period.
  • Imperative Sentence: An imperative sentence gives a command and ends with a period.
  • Interrogative Sentence: An interrogative sentence is used to ask a question and ends with a question mark.
  • Exclamatory Sentence: An exclamatory sentence is used to express strong feelings and ends with a sign of exclamation.

10. Explain perceptual barriers.

Ans. Different people have different views, which may lead to misunderstanding. Most people interpret messages from their point of view and do not try to understand from the sender’s perspective. This may lead to miscommunication.

Long Answer Questions

1. Write the difference between formal and informal communication.

Ans. In formal communication, the communication channel is already defined. All corporate communications are examples of formal communication. They can be both oral and written. This type of communication involves Conferences, meetings, formal letters, electronic mail, etc. Formal communication follows a straightforward and rigid official approach. This is also called official communication; whereas, in the informal type of communication, the communication channel is not predefined and the communication stretches in all directions. It is also called grapevine communication. Conveying a message through this method is fast as compared to formal communication.

2. Explain the various types of feedback in detail.

Ans. Feedback can be both positive and negative depending on the understanding of the message. Feedback can be given in the following forms:

  • Written Feedback: After the completion of a specific task, written feedback is provided. Such kind of feedback is provided by the teacher. The teacher evaluates the student’s worksheet and feedback is given based on the performance. This is also called evaluation feedback.

  • Oral Feedback: Such kind of feedback is given when the task is being performed. Oral feedback is an informal type of feedback. This kind of feedback happens during teaching. It is a natural part of verbal communication. The verbal interaction takes place between students and teachers in a classroom. For example, while teaching, the teacher may ask questions from students about any topic. Feedback from such communication methods is immediate.

3. Define attitudinal barrier, perceptual barrier, cultural barrier, and emotional barrier in detail.

Ans. The various types of communication barriers are explained as follows:

  • Attitudinal Barrier: The behavior or perception of a person that may prevent him/her from conveying his message properly is called an attitudinal barrier.
  • Perceptual Barrier: Different people have different views, which may lead to misunderstanding. Most people interpret messages from their point of view. They do not try to understand from the sender’s perspective. This may lead to miscommunication.
  • Cultural Barrier: Social, religious, and ethical differences may lead to misunderstanding while communicating. This may create confusion while getting a message.
  • Emotional Barrier: Due to anger, fear, and another kind of emotions, sometimes, it becomes difficult to understand what someone wants to convey. Some people hold back their thoughts and feelings from communicating with others.

4. How is a paragraph constructed? Explain in detail.

Ans. A paragraph may be defined as a set of sentences that are focused on a particular topic. The elements of a paragraph may be defined as:

  • Order: The order may be defined as the way sentences are arranged in a paragraph. The sentences may be arranged based on their importance
  • Unity: As we move to a new line in a paragraph, we must define the topic in more detail. The focus should be on one topic. This is called paragraph unity.
  • Coherence: Every sentence in a paragraph should be logically connected to the next line in a paragraph.
  • Completeness: A paragraph is said to be complete if it provides sufficient information about a topic.

Higher Order Thinking Skills (HOTS) Question

1. identify the four kinds of sentences from the following: imperative, declarative, interrogative, or exclamatory.

a. What is your name?

b. Sit down.

C. He is a successful businessman.

d. What a beautiful view!

Ans. a. Interrogative, b. Imperative, c. Declarative, d. Exclamatory

Conclusion

With that, we come to the end of our CBSE Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions

I hope that this blog post will help you to decide on the CBSE Class 10 IT Chapter 1 Communication Skills Important Questions. If you have any confusion related to this chapter, then comment below or send me a message our team will assist you and help you to remove confusion.

Thanks For Reading this Article.

You May Also Like:-

Rate This Post

Rating of this Post 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment