Basic ICT Skills Class 10 Questions | Class 10 IT Chapter 3 Questions

ICT Skills Class 10 Questions | Class 10 IT Chapter 3 Questions

Basic ICT Skills Class 10 Questions | Class 10 IT Chapter 3 Questions

This ICT Skills Class 10 Question is very helpful for you because this type of question is coming in the exam so it is very necessary to practice ICT Skills Class 10 Questions. This article will help you to score well in your exams. So practice these questions carefully.

Basic ICT Skills Class 10 Questions
Basic ICT Skills Class 10 Questions

ICT Skills Class 10 Questions IT

Multiple-Choice Questions (MCOs)

1. What is an operating system?

a. Application software

b. System software

C. Text editor

d. File explorer

2. Which of the following helps the user to interact with computer hardware?

a.Window launcher

b. Configuration toolbar

C. Operating system

d. None of these

3. Which of the following is not a type of operating system?

a. Batch operating system

b. Multiprocessing operating system

C. Real-time operating system

d. Serial operating system

4. ………………….is a software that helps you type and work with text on a computer.

a. Word processor

b. Spreadsheet

c. Calculator

d. None of these

5. Which of the following operating systems has a master-slave relationship among processors?

a. Symmetric multi-processor

b. Asymmetric multi-processor

C. Multiprogramming operating system

d. Real-time operating system

ANSWERS

1. b.

2. c.

3. d.

4. a.

5. b.

CBSE ICT Skills Class 10 Questions

Very Short Answer Questions

1. Which part of a computer works as an interface between a user and a computer?

Ans. Operating system

2. Define virus.

Ans. A virus is a harmful program, that, on entering a computer starts creating copies of itself.

3. What are the types of multi-processor operating systems?

Ans. Symmetric and Asymmetric

4. Write some examples of a distributed system.

Ans. Amoeba, mach and v-system

5. What is the purpose of design an operating system?

Ans. Convenience and efficiency

Short Answer Questions-l

1. List the various types of an operating systems.

Ans. Different types of an operating systems are as follows:

  • Batch Operating System
  • Multiprogramming Operating System
  • Multi-processor Operating System
  • Distributed Operating System
  • Clustered Operating System
  • Real-time Operating System

2. What do you mean by cryptography?

Ans. Cryptography makes sure that data gets transferred securely over an unsecured network such as the Internet.

3. What do you mean by hard real-time system?

Ans. Hard real-time systems guarantee to complete the task on time. There should be no delay to achieve a goal.

CBSE ICT Skills Class 10 Questions

Short Answer Questions-II

1. What is antivirus software?

Ans. Antivirus software is used to identify, prevent, and take action against malicious programs, such as viruses and worms, by deactivating or deleting them. You need to install antivirus software on your computer to protect it from virus attacks. You can easily purchase antivirus software from the market or download the free version of an antivirus program from the company’s website. However, it is recommended that you purchase a genuine copy of antivirus software as it includes future support for your computer, including the opportunity to update the $oftware against new virus threats and various additional features. Some popular antivirus software is Norton Antivirus, McAfee, Smart cop, etc.

2. Why is it necessary to maintain a computer?

Ans. The following points highlight the importance or maintaining a computer:

  • Computers should always run smoothly. Nobody wants a short circuit or a virus attack in his/her computer system.
  • The outside area of a computer must also be kept clean. If the monitor contains too much dust, it can cause eye strain.
  • The unwanted software and applications must be removed as these occupy a lot of memory space Freeing up space will enable the computer to work fast.
  • It is necessary to take a backup of the data in case Something goes wrong. Antivirus software should always be updated to keep the computer free from virus and worms.

3. What kind of operations can be performed on the desktop of a Windows computer?

Ans. There are a number of operations that can be performed on the desktop of a computer. The keyboard and mouse play a vital role in performing these operations. Some of the operations that can be performed commonly on the desktop of a Windows computer are as follows:

  • Adding icons on the Desktop
  • Adding Shortcut icons on the Desktop

4. Explain the types of viruses.

Ans. There are three types of viruses:

  • File Infectors: These infect program files.
  • Boot Sector Viruses: These infect the files of operating systems, such as Windows 10 and Linux.
  • Macro Viruses: These infect data files.

Class 10 IT Chapter 3 Questions

Long Answer Questions

1. What is an operating system? Explain in detail.

Ans. An operating system is a system software that acts as an interface between the user and computer hardware. It is a specialized set of programs used to manage the resources of a computer, and control and monitor the execution of other programs. The following figure shows the operating system as an interface:

User
👇🏻 ☝
System software and
Application software
👇🏻 ☝
Operating
system

👇🏻  ☝
Hardware

2 Explain various types of operating systems.

Ans. There are various types of operating systems. These are listed as follows:

  • Batch Operating System: Some computer systems do only one thing at a time. The list of instructions is carried out one after the other. Such systems are called serial systems. The operating system where programs are collected in a batch or a group before the execution starts is called a batch operating system. Each task in the batch system is called a job. It is very simple to manage memory in the batch operating system.
  • Multiprogramming Operating System: When two or more programs are in the memory at the same time, they share the processor too. There is only one processor that is being shared by multiple processes. Such an operating system increases CPU utilization because the CPU never remains idle. A multiprogramming operating system keeps many jobs in the main memory at one time.
  • Multi-Processor Operating System: A multi-processor operating system has more than one processor. They share a common clock, input, output memory, system clock, and sometimes memory also. Two processes can run parallel in this type of operating system.
  • Distributed Operating System: A distributed operating system requires networking for its operation. It runs on multiple machines and also controls the resources at remote sites. t provides the facility of resource sharing among multiple systems. It runs on multiple and independent CPUs.

3. How are computer components cleaned?

Ans. It is necessary to keep the components of a computer clean as it leads to their smooth functioning. Some computer Components that require regular maintenance are:

CPU: The CPU is a component of the computer that may lead to overheating in case of dust accumulation. To avoid such situations, it is necessary to clean the case of the CPU and check whether the fan is working properly or not.

Keyboard: A computer cleaner may be used to clean the keys of the keyboard. A disinfectant may be used to sanitize the whole keyboard.

Monitor: Dust on the computer screen may cause strain to the eyes. One can use monitor wipes to clean dust from the monitor.

Mouse: The mouse should always be kept clean so that it can run smoothly on the surface. The mouse should be cleaned from the top surface also. It can be cleaned with the help of a plastic-friendly cleaner. One should not damage the laser at the bottom of the mouse while cleaning it.

4. Write the steps to create a file in Windows 10 operating system.

Ans. The steps to create and save a file in Windows 10 are as follows:

  1. Click the Start button present on the Taskbar. The Start menu appears.
  2. Click the Windows Accessories folder from the list of programs. A list of options available under Windows Accessories appears.
  3. Select the Notepad option. The Notepad file gets opened.
  4. Enter some information in the file.
  5. Click the File menu from the Menu bar.
  6. Select the Save option from the drop-down menu. The Save As dialog box appears.
  7. Enter the desired file name in the File name combo box.
  8. Click the Save button.

The file gets saved with the entered name and at the selected location on your computer.

Conclusion

With that, we come to the end of our ICT Skills Class 10 Questions.

I hope that this blog post will help you to decide on the ICT Skills Class 10 Questions. If you have any confusion related to this chapter, then comment below or send me a message our team will assist you and help you to remove confusion.

Thanks For Reading this Article.

You May Also Like:-

Rate This Post

Rating of this Post 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment