CBSE Database Management System Class 10 Questions and Answers IT

These Database Management System Class 10 Questions and Answers are very important for your board exam. These Database Management System Class 10 Questions and Answers are also necessary for you because in the board exam these types of questions are coming so it is very necessary for you to practice these types of questions.

Database Management System Class 10 Question and Answers
Database Management System Class 10 Question and Answers

Database Management System Class 10 Questions and Answers

Multiple-Choice Questions (MCOs)

1. What is the file extension of a Base database file?

b. odb

a. .ods

d. .odp

C. .doC

2. The Different database objects are tables, and queries. forms and………. 

b. Information

a. Data

d. Macros

C. Reports

3. Which of the following is an example of DBMS?

a. Microsoft Access

b. Oracle

C. OpenOffice Base

d. All of these

4. The………….. statement is used to add one or more records to a database.

b. Commit

a. Insert

C. Select

d. Drop

5. The…………..statement retrieves zero or more rows from one or more database tables. 

b. Create

a. Update

d. Insert

C. Select

Answers

1. b.

2. C.

3.d

4. a.

5. C.

Very Short Answer Questions

1. What is a database?

Ans. A database is a collection of information or data in an organized manner.

2. What is Database Management System?

Ans. The application that controls the creation, maintenance, and use of a database is known as the Database Management System (DBMS).

3. Define sorting.

Ans. Sorting refers to the procedure of arranging the data in an Oper sequence, thereby, making it easy to handle. 

4 What is retrieving information? 

Ans. Retrieving is the process of fetching information from a database.

5. Why does data inconsistency occur?

Ans. Data Consistency occurs due to the repetition of data.

Short Answer Questions-l

1. What do you understand by data and information? 

Ans. Data is a collection of unorganized alphabets, or numbers, facts, such as symbols used for representing ideas and objects. The organized form of data is known as information.

2. What is a database management system? Gives examples of some popular DBMS.

Ans. The application that controls the creation, maintenance, and use of a database is known as Database Management System (DBMS). Some popular DBMS programs are Microsoft Access (MS Access), Microsoft SQL Server, Oracle, and OpenOffice Base.

3. What is the difference between data duplication and data inconsistency?

Ans. As separate applications are used for separate data files, the same data is repeated again and again. It leads to the duplication of data. On the other hand, data inconsistency Occurs when the same data that appears in different files is not updated simultaneously.

4. What do you understand by the classification of data?

Ans. Classifying refers to the procedure of dividing data into categories based on some defined circumstances. For example, in a bank, DBMS categorizes the accounts in different categories, such as Savings, Current, and Salary accounts.

5. What is data redundancy? How DBMS reduces data redundancy?

Ans. Duplication or repetition of data is known as data redundancy. As DBMS stores the data at a central location, it is easy to access or modify data. Also, any changes made in the data are reflected automatically and made available to all users.

Short Answer Questions-lI

1. Explain any three datatypes in OpenOffice Base.

Ans. Several data types are available in Office Base that allows you to enter different types of data into the table. These data types are as follows:

Text [VARCHARJ: Allows you to store textual data of variable length. It is the default field type when you create a field in a table.

Date [DATEJ: Allows you to store data in the month, day and year format. You can change the date format by using the Format property.

Integer [INT}: Allows you to store data with a fixed length of ten (10) spaces and values ranging from 2131 to +231-1.

2. Explain the two types of languages used for creating and manipulating data in a database.

Ans. Data Definition Language (DDL) and Data Manipulation Language (DML) languages are used for creating and manipulating data in a database. DDL language comprises SQL commands that are used for defining database schema. The commands in DDL can also specify the structure of database objects present in the database. Some DDL commands are CREATE, DROP, ALTER, TRUNCATE, COMMENT, and RENAME.

On the other hand, the DML language comprises SQL Commands that are used for manipulating data present in an existing database. Some DML commands are SELECT, INSERT, UPDATE, and DELETE.

3. Write the procedure to add a field in a table.

Ans. You can add a field in a table by performing the following steps:

1. Right-click the name of the table in which you want to add fields. A context menu appears.

2. Select the Edit option from the context menu. The Table Design window appears.

3. Type the name of the field in the Field Name column.

4 Select the field type for the field.

5. Click the Save button on the Standard toolbar to save the changes in the table

The specified field is now added to the table.

4. Explain the following with respect to databases:

a. Form

b. Report

c. Table

Ans. Form: A form is a database object which presents the information of a table in an easily readable format. You can use forms to enter, edit, or display records of the table. A form usually shows one record at a time, instead of all records so that you can concentrate on that particular record rather than the entire set of records.

Report: A report refers to a database object that displays the summarized data in an attractive manner.

Table: A table is used to store data in an organized form. In tables, data is stored in the form of rows and columns, where rows are known as records and columns are known as fields. A table is used to store related information. For example, you can store information about all the employees such as employee id, name, salary, and contact details in a table. The data stored in a table can be easily accessed and managed.

5. What do you understand by database? Explain its types.

Ans. A database is a collection of related data about a single entity or subject. In a database, an entity is an object that has an independent existence. Some examples of entities are employees, customers, and students. Depending on the pattern in which the data is stored, databases are classified into the following three types:

Flat-file Database: Refers to a type of database in which a single table or file stores all the data, for example, an employee database in an organization.

Relational Database: Refers to a database in which data is stored in multiple tables. These tables are linked to one another through common fields.

Distributed Database: Refers to a central database that is distributed at multiple locations within a network. It allows users to access the database without being interfered with by each other.

Long Answer Questions

1, What do you mean by field properties in a database?

Ans. In a database, field properties play an important role in controlling the behavior of a field. In OpenOffice Base, you can assign the following properties to a field

AutoValue: Specifies whether the entries are incremental values or not. This property is especially used for the Primary Key column.

Entry Required: Specifies whether the entry of data in the selected field is mandatory or not. For example, in you set the value as Yes in the field property of a selected field, it means that you must enter data in the field. On the other hand, if the value is set as No, you need not enter data in the field. In other words, you can skip this field.

Length: Specifies the field length, i.e., the size of your field.

Decimal Places: Specifies the number of decimal places allowed in the field.

Default Value: Specifies the value that is added automatically in a field. You can change this value with a value of your own.

Format Example: Allows you to control the appearance of data in a table. You can use the built-in formats available in Base or define your own formats.

2. List down the different data types available in OpenOffice Base.

Ans. Several data types are available in Office Base that allows you to enter different types of data into the table. These data types are as follows:

Text (fix) [CHAR|: Allows you to store textual data of fixed length. The field length of this data type is set to 50 by default. You can change the field length by using the Length property.

Text [VARCHAR: Allows you to store textual data of variable length. It is the default field type when you create a field in a table.

Text VARCHAR IGNORECASE]: Works in the same way as Text VARCHAR─« but ignores the casing of the text during comparison. Memo LONGVARCHAR: Helps you store a large volume (up to 2 GB) of field information such as the bibliographical details of a book in a library database.

Date [DATE]: Allows you to store data in the month, day, and year format. You can change the date format by using the Format property.

Time [TIMEJ: Allows you to store data in the hours, minutes, and seconds format. You can change the time format by using the Format property.

Date/Time [TIMESTAMP]: Allows you to store data either in the date format or the time format. You can change the format by using the Format property

Tiny Integer [TINYINT|: Allows you to store data with a fixed length of three (3) spaces and values ranging from-128 to +127,

Small Integer (SMALLINT|: Allows you to store data with a fixed length of five (5) spaces and values ranging from-32768 to +32767.

Conclusion

With that, we come to the end of our Database Management System Class 10 Questions and Answers.

I hope that this blog post will help you to decide on the Database Management System Class 10 Questions and Answers. If you have any confusion related to this chapter, then comment below or send me a message our team will assist you and help you to remove confusion.

Thanks For Reading this Article.

You May Also Like:-

Rate This Post

Rating of this Post 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment