Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers | CBSE Class 10 Chapter 7 Question and Answers

Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers

These Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers are very helpful for your board exam. These Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers are very important because these types of questions and answers are coming in the board exam. So it is very necessary for you to practice these types of questions.

Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers
Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers

Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers

Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers [Multiple-Choice Questions (MCQs)

1……………….is the process of combining data from within the same or different spreadsheets or sheets.

a.Consolidation

b. Data Analysis

C. Subtotal

d. Goal Seek

2. ………………..creates a formula array that is used to test and analyze the results on a lot of data. 

a. Macro

b. Goal Seek

C. Linking

d. Multiple Operations tools

3. Which of the following is used when you know the result of the formula you are using but not the input value that the formula needs to obtain the result?

b. Goal Seek

a. Merging

d. Solver

C. Consolidation

4………….are used by editors, authors, or reviewers for exchanging their thoughts as well as for giving suggestions.

a. Comments

b. Data analysis

C. Macro

d. None of these

5…………….is a set of commands or actions that is recorded and then executed in a spreadsheet when required.

a. Goal Seek

b. Solver

C. Macro

d. Subtotal

ANSWER

1. a.

2. d. 

3. b.

4. a.

5. .C.

Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers [Very Short Answer Questions]

1. Define the Subtotal function.

Ans. the Subtotal function is used to calculate the subtotal in a cell range.

2. What do you understand by a data source in context to Calc?

Ans. A data source may be a cell range in a sheet, a table, Or data imported into a sheet from an external source.

3. Name the shortcut key by which you can open data sources in a spreadsheet.

Ans. You can open the data source in a spreadsheet by pressing the F4 key from the keyboard.

4. What is the use of the getCount() function? 

Ans.  the getCount() function count) the function is used to return the number of Sheets in a spreadsheet.

5. Which menu of the Menu bar is used to record a macro?

Ans. The Tools menu of the Menu bar is used to record macro. 

Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers [Short Answer Questions-l]

1. Write the procedure to delete a comment from a spreadsheet.

Ans. The steps for deleting a comment are as follows:

1. Right-click the cell whose comment you want to delete. A context menu appears.

2. Select the Delete Comment option from the context menu to delete the comment. The comment from the selected cell gets deleted.

2. What are the different ways by which you can add a new worksheet?

Ans. In OpenOffice Calc, you can add a new sheet by using the following ways:

  • By selecting the Insert > Sheet option from the Menu bar.
  • By right-clicking on the sheet tab and then selecting the Insert Sheet option from the context menu.
  • By clicking in an empty space in the sheet tab.

3. How can you accept or reject all the changes in a spreadsheet?

Ans. By clicking the Accept All button in the Accept and Reject Changes dialog box, we can accept all changes, and by clicking the Reject All button, we can reject all the changes in a spreadsheet.

4. Why do you share a spreadsheet in Calc?

Ans. OpenOffice Calc provides the facility of sharing spreadsheets at a location on a network from where multiple users can work on it at the same time.

5. What do you understand by linking data?

Ans. Linking data is a process to get data from an external spreadsheet or sheet into a currently open or active spreadsheet or sheet by using cell references.

Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers [Short Answer Questions-ll]

1. What do you mean by data analysis?

Ans. Data analysis is an integral function of OpenOffice Calc and refers to the process of collecting data from a source, summarizing the data, and extracting useful information from it. A data source may be a range of cells in a sheet, a table, or data imported into a sheet from an external source. OpenOffice Calc provides special features to perform data analysis. These are consolidation, subtotal function, what-if scenario and tool, the goal seek and solver.

2. What do you mean by data consolidation?

Ans. Consolidation is the process of combining data from within the same or different spreadsheets or sheets. It can be used to create a report that consolidates and summarizes the data from different source sheets into one sheet by applying some functions, such as SUM, AVERAGE, etc. The Source sheets can be in the same spreadsheet, or in the sheets of other spreadsheets, but the destination or master sheet in which you consolidate the data is the same.

3. Explain the concept of a what-if scenario.

Ans. What-if scenario allows you to create, edit, and manage Scenarios. It allows you to save different sets of values (or scenarios) so that you can easily view or use them at any time. You can create a number of scenarios in a sheet.

4. What do you mean by hyperlink? List down the different ways to insert hyperlinks in the spreadsheet.

Ans. In OpenOffice Calc, hyperlink allows you to jump to the Web page, email message, or document. In Calc, you can create, edit, and remove the hyperlink. In Calc, you can two create a hyperlink in two ways:

  • By selecting the Insert > Hyperlink option from the Menu bar.
  • By clicking the Hyperlink button on the Standard toolbar.

5. Write the procedure to add a comment to a spreadsheet.

Ans. The procedure to add a comment in a spreadsheet is as follows:

1. Select the cell in the spreadsheet in which you want to add a comment.

2. Select the Insert >Comments option from the Menu bar to add a comment. The box appears connected with the selected cell.

3. Type the desired comment in the box.

4. Click outside the box to close it. Now, the cell appears with the red color dot at the upper right corner of the cell that indicates the cell has commented.

Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers [Long Answer Questions]

1. How can external data be linked to a spreadsheet?

Ans. You need to perform the following steps to link the external data to a spreadsheet by using the External Data dialog box:

1. Open a new or an existing spreadsheet.

2. Select the cell from where you want to insert the linked external data.

3. Select the Insert> Link to External Data option from the Menu bar. The External Data dialog box appears.

4. Click the Browse button in the dialog box. The Insert dialog box appears.

5. Select the spreadsheet file in the Insert dialog box whose table or range you want to link to the spreadsheet. The path of the selected file is displayed in the URL of the external data source text box as well as all the tables or range names are displayed in the As ranges list box.

6. Select the table or range name in the ranges list box

7. Click the OK button. The OpenOffice

4. 1.7 message box appears.

8. Click the Yes button in the OpenOffice spreadsheet.

2. Write the procedure to link the registered data source to a spreadsheet.

Ans. You can link the registered data source into a spreadsheet by performing the following steps:

1. Open a new or an existing spreadsheet. 

2. Select the cell from where you want to insert the linked data source. 

3. Select the View- Data source option from the Menu bar to open the data source. The data source is displayed in the spreadsheet.

4. Click the + (expand) button beside the desired database that you want to expand. The database gets expanded.

5. Click the + (expand) button beside the Table option to view all tables.

6. Select the desired table. The record of the selected table is displayed in the data source.

7. Select the rows of data of a table you want to add to the spreadsheet.

8. Click the Data to text button in the Table Data toolbar to insert the data into the spreadsheet cells. Now, the selected rows are displayed in the worksheet.

3. What do you mean by a comment? Write the procedure to find comments using the navigator.

Ans. Comments are used by editors, authors, or reviewers for exchanging their thoughts as well as for giving suggestions. In OpenOffice Calc, comments are well-organized and easy to read. Finding a comment in a spreadsheet containing a huge amount of data can be a cumbersome task. In Calc, you can find comments easily with the help of a navigator. You can find comments using the navigator by performing the following steps:

1. Open the spreadsheet that contains comments.

2 Select the View-Navigator option from the Menu bar to open the Navigator dialog box. The Navigator dialog box opens.

3. Click the + (expand) button beside the Comments option. The list of all comments displays in the Navigator dialog box.

4. Double-click on the comment in which you want to see the spreadsheet.

4. List down the different cases that occur during the saving of a shared spreadsheet.

Ans. These cases are as follows:

  • When the shared spreadsheet is saved without making any changes in it by either of the users.
  • When the shared spreadsheet was changed and saved by the other user since you opened it, the two cases may occur, which are as follows:
  • If the modifications done by the other user do not conflict with the modifications done by you, then the document is saved and the modifications done by the other user are displayed in the red-colored border.
  • If the modifications done by the other user conflict with your modifications, then the Resolve Conflicts dialogues box appears. This dialog box allows you to decide to keep your own modifications or those of the other user. After resolving all the conflicts, the spreadsheet is saved.
  • When the other user saves the shared spreadsheet and resolves conflicts, you see a message that the shared
  • The spreadsheet file is locked due to a merging process.
  • Now, you have to cancel the saving process and retry to save the spreadsheet later.

Conclusion

With that, we come to the end of our Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers.

I hope that this blog post will help you to decide on the Electronic Spreadsheet Class 10 Questions and Answers. If you have any confusion related to this chapter, then comment below or send me a message our team will assist you and help you to remove confusion.

Thanks For Reading this Article.

You May Also Like:-

Rate This Post

Rating of this Post 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment